25 Şubat 2011 Cuma
ÜCRET ADALETSİZLİĞİNE PERFORMANS ÜCRETLENDİRMESİNE HAYIR...
Şubemiz 24.02.2011 günü "Ücrette Adalet İstiyoruz. Ücret Adaletsizliğine, Performans Ücretlendirmesine HAYIR." sloganıyla eylem yaptı.
Çocuk hastanesi önünde buluşan üyelerimiz, buradan slogan atarak yürüyüşe geçti ve ardında CBÜ hastanesi önüne gelerek burada basın açıklaması yaptı.
Açıklamayı Şube Yönetim Kurulu Adına, Şube Başkanımız Serpil DENİZ okudu.
ÜCRETTE ADALET İSTİYORUZ
ÜCRET ADALETSİZLİĞİNE
PERFORMANS ÜCRETLENDİRMESİNE
HAYIR
Basına ve Kamuoyuna
Sağlıkta yıkımı tüm benliğimizde hissettiğimiz şu günlerde, biz emekçilerin hakları giderek budanmaya çalışılıp, torba Yasalarla güvenceli hayatımızda tehdit ediliyor.
Bütün bu yaşanan olumsuzluklara birde ücret adaletsizlikleri eklenince çalışma hayatımız giderek zorlaştırılıyor Her zam döneminde memur maaşlarının ne kadar arttığı ve kimin ne kadar maaş aldığına dair haberler yer alır medyada. Oysa çıkan bu haberler gerçekle bağdaşmıyor çoğu kez. Bizler insanca yaşayacak ücretler istediğimizde, ücretlerin düşüklüğüne dair eleştirilerimizi arttırdığımızda en yetkili ağızlar ortaya çıkıp doktorların 7–8 milyar maaş aldığını, sağlık çalışanlarınınsa maaşlarının yüksek olduğunu söylerler. Oysa bizler çalıştığımız iş kolunun tüm zorluklarına rağmen hak ettiğimiz ücretleri almadığımız gibi birde hastalık riskiyle her gün burun buruna fedakârca çalışmak zorunda bırakılıyoruz.
Sık sık çıkan haberlerde Sağlık emekçileri için genellikle “ Sağlık çalışanlarına yüksek oranlarda ek ödeme yapılıyor” denmektedir. Oysa bizlerin ücretleri düşünüldüğünde; üyesi olmaya çalıştığımız Avrupa ülkelerinin sağlık çalışanlarının çok gerisinde kaldığımız görülecektir. Bu ülkelerde ki sağlık çalışanlarının baktığı hasta sayılarından kat be kat hasta bakıyoruz ve onların aldığı ücretlerden çok azına razı edilmeye çalışıyoruz. Bizler insanca yaşayacak ücretler alamazken çalıştığımız, kurumun döner sermaye gelirlerinden kişisel performanslarımıza göre her ay ek ödemelerle oyalandırılıyoruz.
Ama…
Bu ek ödemeler emekliliğimize yansımıyor. Bizlere ‘Ek ödeme veriyoruz‘diyerek temel ücretlerimiz yükseltilmiyor. Üstelik Ek ödemelerimiz garantili değil. Ek ödemeler cezalandırma aracı olarak kullanılabiliyor. Dahası Kamu hastane Birlikleri yasa tasarısında ifade edildiği şekliyle; tüm ücretlerimizin hastane gelirlerinden performansa göre verilmesi planlanıyor. Üniversite hastanelerinde de aynı uygulamaya geçildi.
Böylelikle makineleştik, iş yoğunlu, eksik elemanla esnek ve kuralsız çalışma sebebiyle birbirimize merhaba bile diyemiyoruz!
Eşitsizliğin, adaletsizliğin, sağlık kuruluşlarını darphane, hastayı banknot biz çalışanları da makine gibi görmenin diğer adı ‘performansa bağlı döner sermaye’ uygulamasıdır. Aynı ilde, aynı hastanede, aynı mesleği yapanlar arasında bile ciddi farklar var. İller, kurumlar ve meslekler arasında ise büyük uçurumlar oluştu. Ücret adaletsizliği derinleşti. Bu durum çalışanlar arasında iş barışını, ekip çalışmasını bozdu; tıbbın temel etik değerleri çiğnendi, hastalığı önlemenin, tedavi etmenin yerini ‘daha çok hasta, daha çok para’ ilkesi aldı. Üniversite hastanesinde hayata geçen bu uygulamalarla sağlık emekçilerinde 25 şu anda kurum değiştirmek için başvuruda bulundular. Buda bize çalışanların huzursuz, mutsuz ve tükenmişlik sendromuyla baş etmeye çalıştığını gösteriyor.
Bir başka yaşanan örnekte Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ameliyathanesinde yapılan araştırmada bize göstermiştir ki; 2003 yılında 25.966 olan ameliyat sayısı, performansa dayalı döner sermaye uygulaması başladıktan sonra yani 2004 yılında birdenbire %110 civarlarında artış göstererek 58.670 olmuştur.
Sendikamız SES Sağlık emekçilerinin performansa bağlı döner sermaye uygulaması hakkındaki düşüncelerini çok iyi bilmekte ve bizlerin penceresinden çalışanların duygularını şöyle dile getirmektedir.
· Makineleştik, birbirimize merhaba bile diyemiyoruz,
· 5 yıldan beri izin alamıyorum param kesilecek diye,
· Performans sistemi sonrası hasta yoğunluğu arttı.
· Şimdi sedyede bile hasta takibi var, ne yapacağımızı şaşırdık, hasta bakımına ne zaman, ne motivasyon, ne de güç ve yer kaldı,
Bizler çalıştığımız ortamda bizi ve insan sağlığını hiçe sayan bu uygulamalara karşı duyarsız kalamayız. Ne İstiyoruz!
· Performansa bağlı döner sermaye uygulamasına son verilsin. Tüm çalışanların temel ücretleri insanca yaşayacak düzeye yükseltilsin. Ücretler çalışanların eğitim, kıdem, iş güçlüğü, çalışma süreleri, yoğunluğu vb. değerlendirilerek kademelendirilsin.
· Nöbet ücretlerimiz yükseltilsin, fazla çalıştırmaya son verilsin, zorunluluk halinde ise izin/yeterli ücretlendirme yapılsın.
· Elimize geçen tüm ücretler, emekli maaşımıza ve emeklilik tazminatımıza yansıtılsın.
· Aynı işi yapanlara aynı ücret ödensin, 4/a,b,c, taşeron, vekil farkı yaratılmasın.
· Ücret düşme korkusu yaşanmasın, izinler ücretli olarak kullandırılsın.
Ücretli köle olmayacağımızı bir kere daha buradan haykırıp hak ettiğimiz insanca ücretlerimiz talep ediyoruz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)