1 Aralık 2007 Cumartesi

SAĞLIK HAKKI VE HASTA HAKLARI

Sağlık alanında uzun zamandan bu yana önemli gelişmeler yaşanıyor.

Bizler bir grup sağlık meslek mensubu, hukukçu, hasta, hasta yakını olarak sağlıkta yaşanan bu gelişmeleri oldukça endişeli bir şekilde takip ediyor ve bu durumla ilgili bir takım tespitler yapıyoruz.

Şöyle ki; Sağlık alanında bir yıkım yaşanıyor ve hükümet maalesef bu yıkımı reform(!) diye adlandırarak kitleleri yanlış bilgilendiriyor.

Sağlık hizmetinden yararlanma ve ulaşma hakkı başta olmak üzere bir çok alanda yaşanan bu yıkımdan toplumun tüm kesimleri bir şekilde etkileniyor. Ancak toplumun tüm kesimlerini ortak bir çatı altında bir araya getiren bir örgütlenme modeli olmadığı için herkes olaya kendi cephesinden yaklaşıyor ve cılız itirazlar yükseltiyor.

Sağlık Meslek odaları ve sağlık alanında örgütlü sendikalar iş güvenceleri ve mesleki bağımsızlıkları yüzünden bir itiraz yükseltirken, sağlıkta yaşanan ticarileşme yüzünden hastaların mağdur olacağını ve aile hekimliği modeli ile “paran kadar” sağlık anlayışının yerleşeceğini de ekliyor. Ancak aile hekimliği modeli ile ilgili vatandaş gerek bilgi eksikliği gerekse yanlış bilgilendirmeden kaynaklı olumlu bir beklenti içerisinde.

İlaca ulaşamayan hasta bu durumu “Eczacı ilacımı vermedi.” Diye değerlendirirken. Eczacı ilaç ödemelerinde yaşanan sıkıntılarından dolayı “İşimi yapamıyorum. Hastalarım ilaç alamıyor.” diyebiliyor.

En önemli sorun toplumun tüm kesimlerinin; sağlıkçıların, hastaların, hasta yakınlarının itirazlarını, ortaklaştıracak sağlık hakkını ve hasta haklarını aynı bütünlük içerisinde ele alacak bir örgütlenmenin eksikliğidir.

Bu tespitlerin ışığında ve söz konusu eksikliği gidermede araç olacak, hastanın, hasta yakının ve sağlık meslek mensubunun yanında olacak bir dernek kurma çabası ve kararlılığındayız.

Bu amaçla bir süredir faaliyet yürütüyor ve derneği kurma aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Ancak bu aşamada dahi derneğin kuruluşuna katılmak isteyen, bu çalışmaya gönül ve destek verebilecek dostların olabileceğini düşüyor ve o düşünceyle bu mektubu olabildiğince çok kişiye ulaştırmak istiyoruz.

Sizden beklentimiz çalışmaya katılmanız veya katılabileceğini düşündüğünüz kişileri bu mektuptan haberdar etmenizdir.

Bizler 04 Aralık Salı günü saat 18.00 da Eğitim Sen toplantı salonunda bir araya gelerek tüzük oluşturulması ve dernek kurucular kurulunun belirlenmesi gibi konularda karar vereceğiz. Toplantı bu çalışmaya katkı koyabilecek herkese açıktır.

Katkı ve desteğiniz bizim için çok anlamlı olacaktır.
Saygılarımızla.


SAĞLIK HAKKI VE HASTA HAKLARI DERNEĞİ OLUŞTURMA KURULU SEKRETERYASI


Zeynel A. KAPLAN
Dr.Oytun ÇALIŞKAN
Figen PEHLİVAN

GSM:0 505 8409819


İletişim:
http://saglikhakkivehastahaklari.blogspot.com/
E-posta: saglikvehastahakki@hotmail.com

Hiç yorum yok: