7 Ağustos 2012 Salı

KESK’Lİ TUTUKLULARDAN TÜRKİYE VE DÜNYA SENDİKAL HAREKETİNE MESAJ



TÜRKİYE VE DÜNYA SENDİKAL HAREKETİNE


Ankara Sincan Yüksek Güvenlikli F1 cezaevinde bulunan sendikam SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) ve konfederasyonum KESK’e (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) bağlı diğer sendikaların yönetici ve üyeleri adına saygı ve selamlarımı gönderiyorum.

Emeğe, emekçilere, emek örgütlerinin yöneticilerine yani bir bütün olarak bizlere yönelik saldırılar bütün dünyada artmaktadır. Küresel çaptaki saldırı politikalarına karşı bizler de emeğin enternasyonal dayanışma perspektifi doğrultusunda hep birlikte mücadele yürütmeye çalışıyoruz.

Ülkemizde sendikamız ve konfederasyonumuzun yürütmeye çalıştığı emek ve demokrasi mücadelesini engellemeye, kriminalize etmeye yönelik uygulanan baskı, sürgün, tutuklama vb hak ihlallerine dair Türkiye sendikal hareketini ve çatı örgütümüz olan PSI/EPSU’ya düzenli bilgilendirme raporları gönderdik. Sizlerin de bildiği gibi sadece 2012 yılı içerisinde; şubat ayında konfederasyonumuzun 9 kadın yöneticisi, Mayıs ayında sendikamız üyesi ve komisyonlarda çalışan 13 sağlık öğrencisi tutuklandı. Son olarak 25 Haziran 2012 günü KESK’e bağlı sendikalardan benim de içerisinde bulunduğumuz 53 yönetici ve üye gözaltına alındı. Bunlardan 28’i çıkarıldığı mahkemede 28-29 Haziran tarihinde tutuklanarak cezaevine konulduk. Bugün itibarı ile KESK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri ve de sendikamızın öğrenci ve üyeleri ile beraber sendikal faaliyetlerden dolayı 81 kişi cezaevinde tutuluyor. Üyelerimiz hakkında açılan binlerce adli ve idari soruşturmayı söylemeye bile gerek yok.

Son yıllarda ülkemizde eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetleri gittikçe piyasalaştırılmakta, güvencesiz ve esnek, kuralsız çalıştırılma temel istihdam modeli haline getirilmektedir. Derelerimizden ormanlarımıza kadar doğal varlıklarımız dahi sermayeye peşkeş çekilmektedir. Etnik, kültürel ya da yada inançsal talepli örgütlenmeler, etkinlikler doğayı korumaya yönelik faaliyetlerin tamamı illegal kabul edilip, yürütme (özellikle güvenlik) ve yargı kıskacına alınmaktadır.

Toplumun tüm muhalif kesimlerine uygulanan baskı politikalarından sendikalar olarak bizler de nasibimizi fazlasıyla alıyoruz.

Demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla yerleşmediği, düşünce, ifade, örgütlenme ve toplantı özgürlüğünün olmadığı bizim gibi ülkelerde emek ve demokrasi mücadelesinin bir arada yürütülmesi emek örgütlerinin temel görevlerindendir. Sendikalarımızın 22 yıldır yürüttüğü emek, demokrasi, temel hak ve özgürlükler mücadelesi bu temeldedir. Ayrıca bu mücadeleyi toplumun ezilenleri, ötekileştirilenleri ve muhalifleri ile birlikte yürütmeye özen gösteriyoruz. Sendikalarımızda ülkemizde yaşanan tüm etnik köken ve inançtan insanlar kendini özgürce ifade etmekte ve kol kola mücadele yürütmektedir. Tüm Türkiye’de yaygın örgütlülüğe sahip ve bu şekilde özgürlükçü ortamın olduğu yegane örgüt konfederasyonumuzdur.           

Bizlere yönelik bu operasyonlarla sendikalarımız susturulmak, mücadelemiz zayıflatılmak, üyelerimiz ve emekçiler de zihin bulanıklığı yaratarak bizleri kriminalize ermeye çalışıyorlar. Bu operasyonlarla birleşik mücadeleyi engellemek ve toplumsal muhalefeti sindirmek istiyorlar. Çünkü KESK’in bugüne kadarki mücadele pratiği göstermiştir ki; konfederasyonumuz neoliberal ve baskıcı politikalar sonucu toplumda çıkan itirazı ve rahatsızlığı emeğin birleşik mücadelesi ekseninde eyleme dönüştürecek, itirazı yükseltecek toplumsal muhalefetin en önemli dinamiğidir.

Emek ve demokrasi güçleri susacak ki; ülkenin dereleri, ormanları, tarihi ve kültürel mirasları, ekonomik kaynakları sermayeye peşkeş çekilebilsin. Bizleri susturacak ki, taşeron çalıştırma, mevsimlik işçilik, kiralık işçilik yaygınlaşsın. Kıdem tazminatlarına rahatlıkla el konulabilsin. Esnek, kuralsız çalışma istihdam modeli yerini sağlamlaştırıp temel model olsun. Kısacası insan aklının ve bedeninin bile pazar malı haline getirildiği, biat eden köleleştirilen yeni insan tipi ve buna uygun sistem inşa edilebilsin.

Tüm bunlara karşı insanı merkeze alan toplumcu bir sistem istemimiz bizleri hedef haline getiriyor. Emek demokrasi güçlerine, gazetecilere, akademisyenlere öğrencilere, kadınlara çevre mücadelesi verenlere kısacası toplumun tüm muhalif dinamiklerine bizde olduğu gibi operasyonlar gerçekleştiriliyor. Şafak vaktinde evlerimiz ve sendikalarımız basılıyor, evlerimizde ve çalışma ofislerimizde bulunan kitaplar, sendikal yazışmalar, afişler, bültenler, diğer yazılı materyallerimiz, bilgisayarlarımız, telefonlarımız, bize ait özel fotoğraf CD’lerimize dahi el konuluyor. Bu baskın süreçleri, gözaltına alınma görüntülerimiz bir kısım basın eliyle “Flaş… flaş… Terör örgütü üyeleri, bölücü sendikacılar gözaltına alındı” denilerek kamuoyuna duyuruluyor. Bizler ve avukatlarımız dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle gözaltına alınma nedenimizi ancak Emniyet ve Savcılıkta öğrenebiliyoruz. Diğer yandan basının bir kesimi ise daha aramalar yapılırken bize yönelik ithamları manşetlerden duyuruyor.

Bu tür siyasi operasyonların tamamı özel yetkili mahkemeler (ÖYM) tarafından Terörle Mücadele Kanunu’na (TMK) dayandırılarak yapılıyor. ÖYM’lerin kararlarının ve uzun tutukluluk sürelerinin kamuoyunda yarattığı rahatsızlık, gelişen toplumsal mücadele, yine bu mahkemelerin hükümete de zarar vermeye başlama olasılığı nedeniyle tutuklanmamızdan 4 gün sonra bu mahkemeler TBMM tarafından kaldırıldı. Her ne kadar yerine kurulan mahkemelerin eskisinden bir farkı yoksa da 3. yargı paketi olarak adlandırılan yasal değişikliklerde birkaç olumlu madde bulunuyor. Bunlar;
a-     Kesin delil olmadan tutuklama verilememesi
b-     Tahliye taleplerinin reddi halinde gerekçelerin net ve somut yazılması
c-      Uzun tutukluluk sürelerinin önüne geçilmesi için suçlamalarda süre sınırının kaldırılması,
d-     Adli kontrol yöntemlerinin öncelikle kullanılması,
3. yargı paketinin TBMM’de görüşüldüğü bir dönemde apar topar gözaltına alınıp tutuklanmamız manidardır. Buradaki amaç yeni yasa çıkmadan cezalandırılmak istenmemizdir. Avukatlarımız yeni yasa kapsamında gerekli itirazları yaptılar. Fakat başvurularımız eskiden olduğu gibi gerekçe gösterilmeden reddedildi. Şubat 2012’den beri tutuklu bulunan kadın yöneticilerimizin iddianamesi hazırlanmış, duruşma tarihi 4 Ekim 2012 olarak belirlenmiş olmasına rağmen yeni yasa kapsamında arkadaşlarımızla ilgili yapılan tahliye başvuruları “deliller toplanamadığı” gerekçesiyle red edilmiştir. Bundan da anlaşılacağı gibi zihniyet değişmeden yapılan yasal değişiklikler bir işe yaramıyor.

Elbette ki buna karşı hukuksal mücadelemiz devam edecektir.  Bu mektup sizlere ulaşıncaya kadar avukatlarımız AİHM’e başvurmuş olacak. Fakat diğer tutuklu üyelerimizden biliyoruz ki iddianamelerin hazırlanması ve ilk mahkemeye çıkarılma 1 yılı aşıyor. Böylelikle bizler ailelerimizden, çocuklarımızda, işyerlerimizden ve sendikal mücadelemizden uzun süre koparılmış oluyoruz.

Aşağıda sizlere aktaracağım Emniyet ve Savcılık sorgusunda bize sorulan sorular incelendiğinde ithamların düşünce, ifade, örgütlenme ve toplantı özgürlüğü kapsamındaki faaliyetlerimize yönelik olduğu görülecektir. Hepimize benzer sorular soruldu. SES Genel Sekreteri olarak bana sorulan soruları ve bana yönelik ithamları Türkiye ve Dünya sendikal hareketinin dikkatine sunmak istiyorum.

İlk önce Türkiye’deki Kürt sorununun çözümsüzlüğüne bağlı olarak oluşan oluşumların tarihsel süreci kopyala – yapıştır yöntemiyle uzun uzun anlatılıyor. Daha sonraki bahsi geçen oluşumların emeğe yaklaşımı ve sendikalara ilişkin değerlendirmeleri yazılarak sendikalarımızda oluşturduğumuz demokratik mekanizmaları (meclisler, kurullar vb) sanki bu örgütlerin, oluşumların talimatları kurdurmuş gibi “siz bu örgüte üye misiniz” diye başlıyor. Bahsi geçen oluşum Türkiye kamuoyunda 2-3 yıldır tartışılıyor. Bizim örgütlenme modelimiz ise 22 yıldır gelişerek devam ediyor.

Ardından sorular geliyor:
-          2012 yılında İran’da öğretmenlere yönelik verilen idam cezalarını protesto etmek için İHD (İnsan Hakları Derneği)nin İran’ın Ankara Büyükelçiliği önünde gerçekleştirdiği ve bize de yaptığı davet üzerine sendikamı temsilen katıldığım basın açıklamasına “kimin talimatı ile gittiğim” soruluyor.
-          Tutuklu Aileleri Derneğinin cezaevindeki tecridi protesto etmek için düzenlediği ve benim de yine davet üzerine sendikamı temsilen gittiğim basın açıklamasına “kimin talimatı ile gittiğim” soruluyor.
-          Sendikamızın başta olmak üzere emek ve demokrasi güçlerine yönelik soruşturma ve baskıların son bulması için konfederasyonumuz KESK’in Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası’nın ortak organize ettiği eylemlere –sanki başka yerden talimat almışız gibi-  “kimin talimatı ile katıldınız, size kim talimat verdi?” şeklinde sorular soruldu.
-          Konfederasyonumuzun 3 Aralık 2011’de benzer kapsamda düzenlediği miting, sağlık örgütlerinin de katılımı ile gerçekleştirilen 21 Aralık 2011 tarihindeki grev, maaş zamlarını protesto amaçlı Başbakanlık önünde gerçekleştirdiğimiz bordro yakma eylemi, grev ve toplu sözleşme hakkı tanımayan yasaya ve tıkanan toplu iş sözleşmesi görüşmelerini protesto amaçlı 23 Mayıs 2012 grevi, eğitim sisteminde yapılan değişikliği protesto amaçlı etkinliklere “kimin talimatı ile katıldığım” soruldu

Bunlar da yetmezmiş gibi 1 yıl boyunca telefonlarımız dinlenmiş, sendikalarımıza görüntü ve dinleme cihazları konulmuş, toplantılarımız ve görüşmelerimiz suç unsuru olarak gösterilmek amacı ile yasa dışı bir şekilde kayıt altına alınmıştır. Bu kayıtlardan elde edilen sözde delillere dayanarak bizim gibi sendika yöneticilerine sorulan sorulara bakarsak olayın ne kadar traji komik olduğu görülecektir. Bunlar;
-          Siirt, Şanlıurfa, İstanbul, Diyarbakır, Batman, Ağrı gibi illerde şube başkanı ve yöneticilerimize, genel merkez yöneticilerimizle, KESK’le yaptığım sendikal eylem ve etkinliklere, sorunlara, ihtiyaçlara ilişkin konuşmalarım suçmuş gibi gösteriliyor. “Bu kişiler kim? Ne demek istiyordun? Talimat mı veriyordun?” gibi anlamsız sorularla dosya kabarık hale getiriliyor. Sendikanın iç işleyişinden birinci dereceden sorumlu olan kişi genel sekreterdir. Dolayısıyla bana sorulan bu soruların amacını açıklamama bile gerek yok. Konuşmalarım sendikal çerçevede olduğundan buradaki suçlamanın amacının ne olduğunu bulmak, anlamak zor değil.

Düşünce ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüğü evrensel bir haktır. Bu kapsamdaki faaliyetlerimizin “terör” kapsamında itham edilmesi esasen bu kavramlara yönelik bir saldırıdır. Amaç bu kavramların içinin boşaltılması ve bahsi geçen hakların kullanılmasının engellenmesidir. Bu gününe kadar eline silah almamış, toplumsal barış ve emeğin hakları için tüm toplumun gözleri önünde faaliyetlerini aleni bir şekilde yürüten bizler silahlı terör örgütü üyesi olarak yargılanıyoruz.

1990’lı yıllardan itibaren başladığımız sendikal hak ve özgürlükler mücadelemizde özellikle de ilk yıllarda büyük bedeller ödedik. Sürgünler, soruşturmalar, baskıları işten atmalar ve faili meçhullere rağmen mücadelemizde bir gerileme olmadı. Son yıllardaki baskılar, kuruluş yıllarımızı aşan bir niteliktedir. Buna rağmen mücadelemiz daha programı ve kararlı yürüyor.

Çeşitli dönemlerde yaşadığımız baskılara karşı emeğin birleşik mücadelesi ve göstermiş olduğunuz enternasyonal dayanışmada sizlerin ve dünyadaki birçok emek örgütünün desteğini gördük. Bu kapsamda sizlerin şahsında bizlere destek veren, dayanışma duygularını ileten tüm emek örgütlerine ve ilgili kişilere mücadele arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum.

Son olarak içerisinde bulunduğumuz haksız ve hukuksuz duruma ilişkin bizlerle göstereceğiniz her türlü dayanışmanın bizleri daha güçlü kılacağını ve emek mücadelesini zafere ulaştıracağını ifade etmek istiyorum.

Cezaevinde bulunan tüm arkadaşlarım adına selam ve saygılarımı iletiyorum.



   28.07.2012
Sincan F1 Cezaevi
C-4 Koğuşu Oda:77

Mehmet Sıddık AKIN
SES Genel Sekreteri       




Hiç yorum yok: