13 Şubat 2013 Çarşamba

BİR MİLYAR KADIN ŞİDDETE KARŞI DANS EDİYOR


                                           

                        BİR MİLYAR KADIN ŞİDDETE KARŞI DANS EDİYOR

Yeryüzünde bir milyar kadın, taciz, tecavüz, şiddetin her türlüsü ile yüz yüze yaşıyor.  Bir milyar kadın, kendisinin belirlemediği ağır yaşam koşullarının, sömürünün, toplumsal çarpıklığın ağır faturasını ödemek zorunda bırakılıyor.  Bir tarafı geleneklerle, toplumsal cinsiyet rolleriyle boğuşurken, diğer tarafı metalaşmak ile kendisi olmak arasında gidip geliyor.

Savaşın, yıkımın, silahlanmanın ve militarizmin hedef tahtasındadır kadın.   Yedi bin yıllık sınıflı toplum tarihi boyunca kendine ve kimliğine yabancılaştırılmış, birinin yâda birilerinin belirlediği kurallarla yaşamak zorunda bırakılmıştır. Modern toplumun dişlisine sıkışmış ucuz emek, geleneksel ailenin kuluçkasıdır. Tarlada ırgat, evde hizmetçi, sokakta cinsel bir objedir.  Açlığın, yoksulluğun, işsizliğin, sinir bozukluğunun, bastırılmış duyguların, olan, olmayan, ufukta görünen her şeyin sebebi ve suçlusudur kadın.

Dünyanın dört bir tarafında olduğu gibi ülkemizde de maalesef kadın bu şekilde algılanmakta ve kendisine bu kimlikler dayatılmaktadır. Ne haddinedir kadının bu rollere karşı çıkmak, maazallah Saraı Sierra’ya benzer sonları. Oda kocası olmadan ülkemizi ziyarete gelmişti ya, pencereden bakanlarca hak etmişti ölümü. 

Ama şimdi dışarı çıkma, Ufkumuzu ve algımızı değiştirme zamanı. Erkek egemen zihniyetine, şiddete, taciz ve tecavüze karşı sokağa çıkma ve dans etme zamanı.  Kadına reva görülen baskı, zulüm ve kimliksizliğe karşı kadın olmanın onuruyla ayağa kalkma zamanı.

Kadınlar dans ederek "Kadına şiddete hayır" diyecekler. Son yılların en büyük kadın hareketi V-Day 14 Şubat'ta tacize, tecavüze, şiddete, enseste, ölüme "Yeter" demek için dans etmeye davet ediyor. Bir Milyar Kadın Ayağa Kalkıyor hareketi bu zulme dur demek üzere dünya çapında eş zamanlı olarak etkinlik düzenliyor. 14 Şubat 2013 Perşembe günü dünyanın her yerinde, açık veya kapalı alanlarda dans edilerek ve başka etkinlikler yapılarak kadına yönelik baskı ve şiddet protesto edilecek.

Küresel düzeyde gerçekleştirilecek bu eylem bir dans davetidir. Tecavüz ve şiddet kültürünü ortadan kaldırmak üzere kadınlara ve erkeklere yapılan bir çağrıdır. Kadınların sayısal gücünü ve ortak mücadelesini açığa çıkaracak bir dayanışma eylemidir. Kadınlara yönelik şiddeti verili gerçek olarak gören anlayışın reddedilmesidir. Bu eylem yeni bir zamanın ve yeni bir var oluş biçiminin çağrısıdır.

KESK kadın komisyonu olarak bizde kadına karşı şiddete son vermek amacıyla dünya kadınlarının gerçekleştireceği bu eylemi destekliyor ve kadınların özgürlük mücadelesine yeni bir ivme kazandıracağına inanıyoruz.

                                                                        AYÇA RAMAZAN 

                                                                Manisa KESK Kadın Komisyonu Adına

                                                                  SES Manisa Şb. Kadın Sekreteri

 

 

Hiç yorum yok: