25 Mart 2015 Çarşamba

SAĞLIKTA TAŞERON ÖLÜM DEMEKTİR.



SAĞLIKTA TAŞERON ÖLÜM DEMEKTİR.  
Sağlıklı olmak hem fiziksel hem de ruhsal iyilik halidir. Bu hali korumanın ve sürdürmenin yolu da sosyal ve iyi bir yaşamla birlikte bütünlüklü bir sağlık hizmetinden yararlanmaktan geçmektedir. Ancak günümüzdeki sağlık politikaları ile hem sağlık emekçileri hem de bu hizmetten yararlanan halk sağlıklı birey olma hakkını kaybetmiştir.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini., kadrolu, taşeron, sözleşmeli gibi farklı statülere bölerek hatta birden fazla taşeron şirket aracılığı ile çalıştırılarak, bir araya gelmelerine engel olmak isteniyor.
Sağlık ve sosyal hizmet ekibinin onurlu üyelerinin arasındaki fark sadece mesleki ve görev alanlarımızdaki farklar olabilir. Bunun dışındaki diğer çalışma biçimleri( kadrolu, sözleşmeli, taşeron) asla kabul etmeyeceğimiz , bizim birliğimize zarar veren ayrımlardır. Özellikle taşeron çalışma sistemi en acı şekliyle Soma da gördüğümüz gibi hepimizin canına ve sağlığına kast edecek bir sistemdir. Asgari ücretle, esnek çalışma saatleri ve iş yerinin belirsizliği sebebiyle çalışma koşulları giderek zorlaşmaktadır.
Şimdi  soruyoruz;
-         Aynı serviste aynı işi yaptığınız halde yanınızdaki arkadaşınızın 1/3 ü kadar ücret almak ister misiniz?
-         Aynı işi yaptığınız arkadaşınızdan daha fazla süre çalışıp daha az ücret almak ister misiniz?
-         Sabah işe geldiğinizde iş akdinizin feshedilme ihtimaliyle her an işsiz kalma riskiyle çalışmak ister misiniz?
-         Yaptığınız işte kar etme telaşı yüzünden herhangi bir önlem alınmadan ve tüm riskli işlerin sizin tarafınızdan yaptırılmasını ister misiniz?
Ve yine soruyoruz;
-         işe uygun olmayan kişiler tarafında sağlık hizmet almak ister misiniz?
-         Yarın işten çıkarılacak hemşire, laborant yahut hekim tarafından takip edilip, sağlık kontrollerinizin yapılmasını ister misiniz?
-         Ay sonunda alacağı asgari ücretle kiramı, yakıtmı, çocukların ihtiyaçlarımı, mutfak giderlerimi hangi birini ödeyeceğini düşünen bir sağlık emekçisinin o günkü 100. Hastası olmak ister
misiniz?
-         Hele hele acil durumlarda anlık müdahale ve bilginin yaşamımız için çok önemli olduğu yerlerde işinin ehli ve güven duygusu içindeki bir sağlık çalışanıyla karşılaşmak istemez misiniz?
Ülkemizde sağlık alanında taşeron çalışma oranı tüm çalışanların yarısından daha fazladır ve artmaya devam etmektedir. Taşeron ve sözleşmeli çalışma devam ettiği sürece bu sorular artacak ve bedelini maalesef ki sağlık sisteminin tamamen bozulması ve hatta ölümlerle ödeyeceğiz.
                Bu gerçekten hareketle biz sağlık hizmeti emekçileri şunu bilmeliyiz ki taşeronlaşmaya karşı mücadele ve bu alandaki hak gasplarına karşı mücadele bizimde geleceğimizi belirleyen bir mücadele olacaktır.  Çünkü unutmamalıyız ki ;YA TAŞERON SAĞLIK EMEKÇİSİ KADORLU OLACAK YADA KADROLULAR TAŞERON……
Bunun başka yolu yok. Yasalarıyla, uyulmayan yargı kararlarıyla iktidarlar emekçiler lehine değil patronlar ve sermayedarların çıkarlarına uygun torba yasalar çıkarmaktalar. Bu sebeple biz emekçilerde kendi çıkarlarımız için birlikte hareket etmeliyiz. Sağlık hizmetinden yararlananlar da , bu hizmeti sunanlarda aynı gemideyiz. Ücretsiz, Nitelikli, Güvenceli sağlık hizmeti almanın yolu ortak mücadeledir.
Şimdi sıra 112 lere geldi. Bunu kabul etmiyoruz ve haykırıyoruz. Ne 112 lerde nede diğer kamu dairelerinde taşeron çalışma modelini asla kabul etmiyoruz.
Alacağınız taşeron şoförler ile sağlıklı bir hizmet verilemez.
Nitelikli bir sağlık hizmeti sunulamaz.
İş barışı bozulacak.
Geleceğimiz güvenceli olmaktan çıkacaktır.
Bunun için 112 lerde taşeron çalışma istemiyoruz.
Eğer personel alınacaksa kadrolu ve dışarıda atama bekleyen arkadaşlarımızın olmasını istiyoruz.Başka bir çalışma metodunu asla kabul etmiyoruz ve etmiyeceğiz.
GÜVENCELİ İŞ GÜVENCELİ GELECEK İSTİYORUZ.
TAŞERONA GEÇİT VERMEYECEĞİZ.
112 lerde  TAŞERON İSTEMİYORUZ.
YAŞASIN MÜCADELEMİZ.

SAĞLIK ve SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI (SES)
SAĞLIK – SEN
TÜRK SAĞLIK -SEN
                                                                               Taner DEMİR
                                                                 SES MANİSA ŞUBE EŞ BAŞKANI


Hiç yorum yok: