24 Ocak 2012 Salı

MANİSA SAĞLIK HAKKI MECLİSİNE ÇAĞRIMIZDIR...


BASINA VE KAMUOYUNA
Sağlık alanında yaşanan/yaşatılan yıkıma, yıllardır dikkat çekiyoruz.
Bunu kimi zaman bu gün yaptığımız gibi basın açıklaması yaparak, kimi zaman referandumla, kimi zaman da, 21 Aralıkta olduğu GREV’lerle ortaya koyuyoruz.
Yıllardır ne basın açıklamalarımız nede demokratik eylemlerimizin hiç biri hükümet tarafından algılan(a)madı.
Bizi hep ideolojik davranmakla, nedensiz yere muhalif olmakla suçladılar. Kısacası bizim uyarılarımıza halkın kulak asmaması için “Masal” anlattılar…
GSS yasası 2008’de geçti. Çıktık olumsuzluklarını anlattık. Yasayı ertelediler ve halka; “Bakın bunların çıkardığı gürültü boşuna.” dediler. Seçim öncesi olması nedeniyle halkın memnuniyet düzeyini düşürecek uygulamaları yıllarca ertelediler.
Biz uyardık; hastaneler özelleşecek, katkı ve katılım payları gelecek, sağlık hizmetine erişim zorlaşacak, sağlık hakkı ortadan kalkacak, paran kadar sağlık gelecek, dedik. Onlar bizim bu uyarılarımıza rağmen halka masal anlatmaya devam ettiler.
Ama artık masal bitti. Yıllardır iktidarın masallarını dinleyen halkımız, 2012 yılıyla birlikte, gerçeklerle yüz yüze kalacak ve acı ilaçları içmeye zorlanacak.
Bunu biliyoruz çünkü 2011 yılı Kasım ayında hükümet TBMM’yi bile yok sayarak, gece yarısı, bir takım Kanun Hükmünde Kararnameler çıkardı.
Bu KHK’lerin bir anlamı da hükümetin artık TBMM’yi bile dikkate almayan, biz yaptık oldu anlayışına iyiden iye sarılmasıydı.
Bu KHK’lerden biri de 02 Kasım 2011 gece yarısı çıkarılan 663 sayılı KHK idi.
Bu TBMM’den dahi kaçırılmış KHK diyorki;
Bütün hastaneleri, Kamu Hastaneler Birliklerine devredeceğim.
Bu birlikleri illerde bir genel sekretere bağlayacağım ve o kişi halkın malı olan bu hastaneleri adeta bir ticarethane gibi işletecek.
Bu birliklerde halkın sağlık hakkı değil, birliklerin karlılığı esas alınacak.
Hastaneleri tıpkı oteller gibi sınıflandıracağım; A,B,C,D,E şeklinde ve o hastanelere vatandaşlar parasının miktarına göre başvuracaklar.
Bu birlikler bir sağlık kurumu gibi değil bir ticarethane olarak işletilecek ve hali hazırdaki sağlık çalışanları sözleşmeli hale getirilecek.
Hastaneler artık halkın malı değil bu birlik ticarethanelerinin “Karhane”lerine dönüşecek.
Tüm bunları kabul etmemiz mümkün değildi.
Yetmişbeşmilyon insanın geleceği ile ilgili birçok karar alırken, halkın öz malı olan kamu hastanelerini birliklere devretmek adıyla özelleştirirken bu derece zorba bir tavrı kabul edemezdik.
Kabul etmedik ve ilk olarak Türkiye Büyük Hekim Meclisini toplayarak bu KHK’leri oyladık.
Ve dedik ki; Madem siz TBMM’yi bypas ederek ülkeyi KHK’lerle yönetmeye karar verdiniz, bizde kendi meclislerimizi kurup bu yasa tasarılarını oylarız.
Evet, bu pratik adımı ilk olarak TTB öncülüğünde hekim meclisi attı ve Kamu Hastanelerinin özelleştirilmesi anlamına gelen 663 sayılı kanun KHK “Yok Hükmündedir.” diye karar aldı.
Sonra 21 Aralık’da tüm ülkede KESK ve Tabip Odalarının aldığı karar sonrası birçok talebin yanında, “Hizmet Üretmiyor, Sağlık Hakkı Meclislerini Kuruyoruz”. Diyerek bir günlük GREV eylemi yaptık.
Bu eylemlerle oluşturduğumuz meclislerde de “KHK Demokrasisi” bir kez daha reddedildi.
Tüm bu yaşananlardan sonra bize düşen bir görev daha vardı oda illerde “Sağlık Hakkı Meclisleri”nin oluşturulması idi.
19 Ocak 2012 günü burada bu adımı attık ve “Manisa Sağlık Hakkı meclisi”ni kurduk.
Şimdi siz değerli basın mensupları aracılığıyla hem meclisimizin kuruluşunu duyurmak hem de bu meclisin tüm Manisa demokratik kamuoyuna, kurumlara ve kişilere açık olduğunu ilan etmek istiyoruz.
Değerli Basın Mensupları,

19.01.2011 günü yukarda açıkladığımız gerekçelerle kurulan "Manisa Sağlık Hakkı Meclisi”ni genişletmek için yine bu salonda 26.01.2012 günü saat 17.00 da tekrar toplanacağız.
Toplantıda hem sağlık alanına ilişkin son deşiklikler hakkında bilgiler verilecek hem de Manisa Sağlık Hakkı Meclisinin Çalışma Programı oluşturulacaktır.
Toplantıya örgütlü örgütsüz, bu konuda söyleyecek sözü olan herkes davetlidir.
Sevgilerimizle...24/01/2012

MTO SAHHAD SES
Manisa Tabip Odası Sağlık Hakkı ve Hasta Hakları Derneği Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası