1 Mayıs 2012 Salı

SES MANİSA KADIN KOMİSYONU KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE TACİZLER SONA ERİNCEYE KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEK

Değerli Basın Emekçileri
Bildiğiniz üzere Muğla'nın Fethiye İlçesi Gebeler Kaplıcası'nda yaşayan bir kadın, 2007 yılının Haziran ayında, tecavüz ve işkenceye maruz kalmıştı. Kendisine tecavüz eden 8 kişiyi teşhis etmesine ve suç duyurusunda bulunmasına rağmen uzunca bir süre sonuç alamamıştı.
Adalet Bakanlığı'na yapılan başvurunun ardından, kadın örgütlerinin de baskısıyla savcı dosyayı yeniden gündeme almış ve yaşı 18'den küçük 2 kişi hakkında "kişi hürriyetini engelleme" ve "nitelikli cinsel saldırı" suçlamasıyla dava açılmıştı. Olaydan yaklaşık 4 yıl sonra açılan davanın ilk duruşmasının görüldüğü 26 Ocak'ta ise diğer 6 zanlı dosyaya dahil edilmişti.
27 Nisan da görülen davayı izlemek üzere bizde SES Manisa şube kadın komisyonu olarak Fethiye Adliyesinin önündeydik. Bizimle beraber farklı kurum, kuruluş ve kadın örgütlerine mensup 500 aşkın kadın Fethiye adliyesinin önünde adalet aradık.
Adli Tıp Kurumu'nun mağdur kadın hakkında "toplu tecavüzden kaynaklı tramva sonrası stres bozukluğu" ve "tecavüz kalıcı hasara yol açmıştır" şeklinde raporlarına ve yapılan telefon sinyal tespitlerine rağmen 27 Nisan da görülen davada sanıklar  delil yetersizliğinden beraat ettirildi.
Sanıklar, ALİ NİYAZİ OKTAR(ilköğretim müfettişi),VAHDET KADIOĞLU(ressam), MURAT KÜLCÜOĞLU(öğretmen), VEYSEL KUŞÇUOĞLU, ve onsekiz yaşından küçük iki sanık şu anda sokakta tehlike olarak dolaşmaktadır
Beraat ettirildi diyoruz çünkü var olan rapor ve telefon sinyal tespitlerine rağmen mahkeme ve savcılık delilleri ve raporları görmezden gelerek beraat kararı verdiler.
Mağdur olan kadının yanında yer alması gereken devlet ve hukuk gene saldırganın ve suçlunun yanında saf tutmuştur. Ne yazık ki yaşadığımız bu hukuksal skandallar günbegün artan kadına yönelik şiddeti tırmandıran ve cesaretlendiren bir işlev görmektedir. Erkekler vuruyor devlet, mahkemeleri ve hukuk sistemi vasıtasıyla onları koruma altına alıyor.     
Değerli basın emekçileri bildiğiniz üzere Fethiye davasında sanıkları Fethiye barosu başkanı Mustafa gürkan savundu. Baro başkanı bu utanç davasında sanıkları savunuyor olmanın mahcubiyetini yaşayacağına, dava sonucu açıklandığında alkış yaparak ve el sallayarak adliye önünde toplanan kadınları proveke etmeye çalışmıştır. , Bir hukuk insanına yakışmayan tavır ve davranışlar sergilemiş, işgal ettiği mevkiye ne kadar uygun olduğunu gün yüzüne sermiştir. SES Manisa ŞB kadın komisyonu olarak Baro Başkanını adliye önünde sergilediği tavır ve davranışlardan dolayı nefretle kınıyoruz. 
 Değerli basın emekçileri Fethiye’ye gitmeden önce yaptığımız basın açıklamasın da Devlet mağdurun değil, sanığın yanında saf tutuyor. Sanıkları cezalandırmak yerine, tecavüz olayını meşrulaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar demiştik. Maalesef dediğimizde yanılmadık. Ama bu süreç henüz bitmiş değil. Bu davanın sanıkları cezalandırılana dek yasal meşru tüm alanlarda mücadelemizi sürdürecek ve olayı unutturmayacağız. Bu ülkede Suç işleyenin, yaptığının yanına kar kaldığı anlayışı değişmek zorundadır.  Bizler kadına yönelik baskı ve şiddet ortadan silinene ve suçlular cezalandırılana dek mücadele etmeye ve sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.
                                                                                                     Ayça RAMAZAN
SES Manisa Şb. Kadın Sekreteri

Hiç yorum yok: