11 Ekim 2012 Perşembe

MTK KARARLARI


SAYI: 200-2012/1040                                                                                09.10.2012
KONU: MTK Kararları


ŞUBE / TEMSİLCİLİKLERE


Önceki MTK Toplantıları ve son MTK Toplantısında alınan kararlar doğrultusunda Sağlıkta Dönüşüm Programı ile ilgili ve İşyeri Sorunları üzerinden merkezi bir eylem programı yapılmış, ekte bilgi notu gönderilmiş TTB, SES, Dev Sağlık İş ortak toplantısı ile de, başlatılacak Kamu Hastane Birlikleri uygulamasına karşı da ortak eylem ve etkinlik programı kararı verilmiştir.
1.     Sendikamız, “Performansa Dayalı Döner Sermaye” ile yüzleşmeyi daha etkin hale getirme bağlamında, sağlık hizmetinin bir ekip hizmeti olduğu gerçeğinden hareketle, hekim ve hekim dışı sağlık emekçilerini bölen uygulamaya karşı “MERKEZİ” bir eylem planı hazırlamaktadır. Yapılan çalışmalarla, döner sermaye yerine “Tam Gün Çalışma” ve emekliliğe yansıyacak “Sağlık Hizmet Tazminatı” talebi ön plana çıkarılmakta, talebimize ilişkin somut seçenek  (Performansa Dayalı Döner Sermaye yerine, Sağlık Emekçilerinin alacağı, sabit, emekliliğe yansıyan Sağlık Hizmet Tazminatı talebine ilişkin alternatif düzenlemeyi içeren broşür vb.) ile ilgili çalışma hazırlanmaktadır.
2.     Ekte gönderilen TTB-Dev Sağlık İş ve sendikamız toplantı bilgi notundan anlaşılacağı üzere de, Kamu Hastane Birlikleri uygulamasına karşı ortak mücadele planlanmış ve mücadele takvimi belirlenmiştir.
Her iki eylem ve etkinlik ile ilgili olarak Bildiri-Afiş-Broşür vb. doküman hazırlanmaktadır. Şube ve Temsilciliklerin buna göre hazırlık yapması, bu mücadelenin yürütülmesi ve toplumsallaştırılması için “İşyeri Sağlık Meclisleri” ve “Sağlık Hakkı Meclisleri”ni sürece katması için gerekli çalışmaları ivedi başlatması için gereğini bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.



BİLGİ NOTU

TTB-Dev Sağlık İş-SES ORTAK TOPLANTISI
07.10.2012
TTB, Dev Sağlık İş ve SES, 11 Mart 2012 günü yapılan Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi toplantısının  sonrasında, araya giren eylem ve etkinlikler nedeniyle sürdürülemeyen ortak eylem ve etkinlikleri görüşmek üzere 07.10.2012 tarihinde bir araya gelerek aşağıdaki değerlendirmelerde bulunmuş, yapılabilecek ortak çalışmaları belirlemişlerdir.
Toplantı Gündemi     :
1.     Kısa Dönemde (Kısa Vade) yapılacaklar,
2.     Uzak Dönemde (Uzun Vade) yapılacaklar.
Kısa Dönem Çalışmaları, Eylem ve Etkinlikleri:
KHB uygulamasının 3 Kasım 2012 tarihine kadar başlatılacağı, bu arada KHB düzenlemesini de içeren 663 Sayılı KHK ile ilgili Anayasa Mahkemesi sürecinin işlediği, alınan bilgilerden KHK’nin mahkemede görüşülmesinin yakında olacağı, 15 Ekim 2012 günü KHB CEO’larının (Genel Sekreter) açıklanacağı tespiti üzerinden bir eylem ve etkinlik planlanması konusunda ortaklaşılmıştır.
Bunun için 15 Ekim 2012 CEO’ların açıklanması ile başlayan, Anayasa Mahkemesi üzerine baskı kurmayı amaçlayan ve KHK’nin Anayasa Mahkemesi’nde görüşüleceği günü hedef alan bir eylem süreci uygun görülmüştür. Daha önceki ortak mücadelede  alınmış mesafe ve ortaklaşılmış eylem ve etkinliklerin takvimlendirilerek başlatılması, öncesinde de, önceki süreçte ortak mücadelede yer alan diğer Sağlık Emek ve Meslek örgütleriyle de görüşülmesi, ortaklaşmanın sağlanması, Sağlık Emek ve Meslek örgütlerinden oluşan platform dışında kalan KESK, DİSK, TMMOB gibi örgütlerle de iletişime geçilmesine karar verilmiştir.  Sağlık alanındaki diğer Emek ve Meslek örgütleriyle görüşmenin 08 Ekim 2012 günüyle başlayan hafta içinde yapılması uygun görülmüştür.
Belirtilen KHB uygulamasına yönelik olarak;
·        CEO’ların açıklanmasından önce, KHB Yasası’nın bir gece yarısı operasyonu ile ve yasama organını hiçe sayan bir biçimde çıkarılan 663 Sayılı KHK içinde yer aldığı, uygulamanın da benzer bir biçimde başlatılmaya çalışıldığı, uygulamanın başlaması anlamına gelen CEO atamalarının, devam eden yargı sürecine rağmen yapılmasını teşhir eden, kamuoyu gündemine sokan basın toplantısı. (Merkezi bir basın toplantısı)
·        CEO’ların açıklanmasıyla, aynı biçimde Anayasa Mahkemesi sürecinin hiçe sayılması, CEO’ların mesleki özellikleri ve siyasal bağlantılarıyla hastanelerin “Tüccar” anlayışı içinde işletileceği ve özelleştirme anlamına geleceği teması üzerinden Türkiye’nin her yerinde ve işyerlerinde açıklamalar.
·        Yapılabilen illerde bir büyük hastanede “Sağlık Hakkı Çadırı” kurarak buradan halkın ve çalışanların hazırlanacak bildirilerle bilgilendirilmesi. (Kurulmuş olan yerlerde İşyeri Sağlık Meclisleri ve Sağlık Hakkı Meclis bileşenlerinin bu süreçte harekete geçirilmesi, çadırlarda, yoksa bilgilendirme çalışmalarına katılmasının sağlanması)
·        Anayasa Mahkemesi, görüşme gününü önceden açıklamaktadır. Görüşme gününün ilanından itibaren işyerlerinde yoğunlaşacak çalışma sonunda, ilan edilen günde süresi ve biçimi o sıradaki koşullara göre belirlenecek bir “İş Bırakma” eylemi.

  Uzak Dönem Çalışmaları, Eylem ve Etkinlikleri:
Uzak Dönem çalışmaları için, daha önce (2010 yılı Sonbaharında) yapılan ve üç örgüt temsilcilerinin katıldığı Kocaeli-Derbent toplantısına benzer bir toplantının, ortaklaşılan eylem sonrasında yeniden programlanması, bu toplantıda, edinilen deneyimler üzerinden “İşyeri Sağlık Meclisi” ve “Sağlık Hakkı Meclisi” nin değerlendirilmesi, daha işlevli hale getirilmesi konusu ile uzak dönem çalışmalarının planlanması. (Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bütününe karşı verilecek mücadele, tek tek mücadele konularının belirlenmesi vb.)

Hiç yorum yok: