19 Ocak 2009 Pazartesi

YEMEK ÜCRETLERİ HAKKINDA

ŞUBE / TEMSİLCİLİKLERE

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 11.03.2008 tarih ve 2736 sayılı genel yazısı ile yataklı tedavi kurumlarında hastalar için kurulmuş bulunan yemek servislerinden yemek maliyetinin yarısında az olmamak kaydıyla Bütçe Uygulama Tebliği uyarınca yemek bedeli ödemeleriyle ilgili açtığımız davada Danıştay 5. Dairesinin 2008/1550 E sayılı ve 23.05.2008 tarihli yürütmenin durdurulması istemimiz reddedilmiştir.

Bunun üzerine yaptığımız itiraz sonuçlanmış olup, Danıştay İdari Dava Daireleri kurulunun 2008/746 İtiraz Nolu kararı ile yürütmeyi durdurma istemimiz de reddedilmiştir. Bu durumda dava esastan görüşülüp, yeni bir karar verilinceye kadar yemek katkı payı alınmasında hukuki bir engel bulunmamaktadır.

Bilindiği gibi yemek katkı payları her yıl Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Bütçe Uygulama Tebliği çerçevesinde alınmaktadır. Bu yıl alınacak yemek katkı paylarıyla ilgili Bütçe Uygulama Tebliği 27110 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır.

İşkolumuzda başlatılan yemek katkı payları kurumlarda farklı zamanlarda ve farklı biçimlerde alınmaya başlanmış ve giderek ülke geneline yayılmıştır. İşyerinde yoğun olarak protestolara ve boykotlara neden olan bu haksız uygulamaya karşı ne yazık ki hukuki bir sonuç da alınamamıştır.

Krizi bahane ederek patronlara karşılıksız para ve seçim rüşveti dağıtmaya başlayan iktidar anlaşılan bu kaynağı emekçilerin yemeğini keserek yapmayı amaçlamaktadır.

Bugün yemeğimize göz koyanlara karşı birlikte bir karşı koyuşu gerçekleştiremezsek yarın da kamu hastane birlikleri adı altında işimize ve geleceğimize göz koyacaklardır. Konuyla ilgili olarak diğer sağlık meslek örgütleri ile yaptığımız bir dizi görüşme devam etmektedir.

Kurumlarda farklı zamanlarda ve farklı biçimlerde uygulamaya geçilmesinin amacı tepkileri de zamana yayarak azaltıp, anlamsızlaştırmak ve sonuç alıcı bir tarza bürünmesini engellemek olmalıdır.

Bu nedenle tüm işyerlerimizde;

21 Ocak 2009 tarihlerinde 12.30’da “Yemek paraları Ruh Sağlımızı Bozdu.” Sloganıyla Manisa Ruh Sağlığı Hastanesi önünde basın açıklaması yapılarak yemekler boykot edilecek ve tepkimiz dile getirilecektir.

22 Ocak 2009 tarihinde 12.30’da “Yemeğimize göz dikenlerden hesap soruyoruz.” Diyerek Merkez Efendi Devlet Hastanesi önünde toplanarak İl Sağlık Müdürlüğü önüne kadar yürünecek ve burada basın açıklaması yapılarak tepkilerimiz dile getirilecektir.

İlçelerden eyleme katılmak isteyen arkadaşlarımızın şube ile iletişime geçmeleri durumunda ulaşım imkânları sağlanacaktır.

Gereğini bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

YÖNETİM KURULU

Hiç yorum yok: