18 Şubat 2009 Çarşamba

TOPLUM SAĞLIĞI ÇALIŞANLARI "DÖNERSERMAYEDE ADALET İSTİYORUZ."‏



SES Manisa Şubesi öncülüğünde Toplum Sağlığı Merkezlerinde dönersermaye 9 şubattan bu yana süren eylemlilikler 18 Şubat günü Merkez 1 Nolu Toplum Sağlığı merkezi önünde gerçekleştirildi.
35 kişinin katıldığı basın açıklamasını SES Manisa Şube Başkanı Zeynel A. KAPLAN okudu.

BASINA VE KAMUOYUNA

Sağlıkta dönüşüm programı sürüyor.
Sağlık emekçileri performansa dayalı döner sermaye uygulaması ile birbiri ile rekabet eder konuma getiriliyor. Sağlık çalışanları arasında döner sermaye farkları kimi hastanelerde 30 kata kadar varabiliyor. Gelirler arasında bu kadar fark dünyanın hiçbir yerinde görülmezken Sağlık Bakanı bununla övünüyor ve en yüksek döner sermayeyi alanları örnek göstererek sağlık çalışanlarının, doktorların maaşının yüksek olduğunu söylüyor. Oysa sağlıkta 6–7 bin lira döner sermaye alan birkaç hekimin yanında 150–200 lira döner sermaye alan hizmetli memurlarda var. Ayrıca sağlık çalışanlarının aldıkları döner sermayeler emekliliklerine yansımamakta ve sağlık çalışanları gelirlerinde meydana gelecek büyük kayıplar nedeniyle emekli dahi olamamaktadırlar.
Hükümetin sağlık bakanı her televizyon programına çıktığında sağlık emekçilerinin ücretlerinin yüksekliğinden bahsediyor. Doğru değil. Sağlık çalışanları geçinememektedirler.
Tüm bu ekonomik sıkıntıları yaşarken sağlık çalışanları birde kurumlar arası döner sermaye farkı ile mağdur ediliyor.
Bu gün Sağlıkta piyasa kuralları işletiliyor arz talep dengesi gözetiliyor ve 1. basamak sağlık kurumlarında çalışanlar sözleşmeli olmaya zorlanmak için düşük ücrete mahkûm ediliyor.
Deniyor ki “Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarının döner sermaye oranlarını arttırırsak Aile hekimliği ile sözleşme yapacak sağlık personeli bulamayız.”
Konu bizim ücretlerimizin yükseltilmesi olunca her türlü ekonomik, iktisadi, mali engelleri sıralayanlar, suyu olmayan köylere çamaşır makinesi, yiyecek ekmeği olmayan evlere buz dolabı taşımaktan geri durmuyorlar.
9.500 liralık maaşlarını beğenmeyen milletvekillerine ek ödeme çalışmaları yaparken bütçe imkânlarını düşünmeyenler, sağlık çalışanlarını sefalete mahkum etmekten çekinmiyorlar.
Ama yağma yok sağlık çalışanları bu dayatmayı kabul etmeyecek ve insanca yaşam mücadelesine devam edecektir.
Şimdi burada bir süredir başlattığımız “Eşit işe eşit ücret” eylemlerimizi duyurmak için toplandık. Duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün istiyoruz.
Bizler sağlık çalışanları olarak oldukça güç koşullar altında sağlık hizmetlerini verirken hiç bir fedakârlıktan kaçınmadık. Sağlık Bakanı televizyon programlarına çıkıp “Bu ülkede kızamığın kökünü kazıdık.” diyebiliyorsa bunu 1. basamak sağlık kurumlarında çalışan sağlık ekibine borçludur.
Hala her türlü olumsuzluğa rağmen, ücretlerimizin ve bütçeden sağlığa ayrılan payların düşüklüğüne rağmen sağlık göstergelerimiz kötüye gitmiyorsa bunun nedeni fedakâr sağlık emekçilerinin insanüstü gayretleridir.
Şimdi buradan haykırıyoruz. Ücretlerimiz çocuklarımıza iyi bir yaşam sağlamamıza yetmiyor. Artık geçinemeyecek noktaya geldik ve her ay döner sermayeden alacağımız ücreti gözler olduk.
Tüm bu yaşadığımız olumsuzlukların üzerine birde İl Sağlık Müdürlüğünde ve hastanelerde çalışan arkadaşlarımızdan daha az döner sermaye almamıza neden olan düzenlemeler yaparak bizi mağdur etmekten vaz geçin.
Bizler Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları olarak diğer iş yerlerinde çalışan arkadaşlarımızla aynı işi yapıyoruz o halde anayasanın “Eşit işe eşit ücret.” ilkesine uyun ve ilgili mevzuatın maddelerini bir an önce değiştirin.
SES olarak her zaman döner sermaye sisteminin yanlış olduğunu ve alınan ücretlerin emekliliğimize yansımaması nedeniyle geleceğimizi kararttığını söyledik ve döner sermaye sisteminin kaldırılarak ücretlerimizin emekliliğimize yansıyacak şekilde arttırılmasını talep ettik. Bu insanca yaşam talebimizdi. Bu talebimizde de ısrarlıyız. Ancak döner sermaye sistemi kaldırılıncaya kadar dağıtımda adalet istiyoruz.
Buradan yetkililere soruyoruz. Toplum Sağlığı Merkezinde çalışmak suç mu? Eğer suçsa bunu açıklayın. Eğer suç değilse bu haksızlığa son verin.
Değerli mücadele arkadaşlarım.
Toplum Sağlığı merkezi çalışanlarının döner sermaye oranlarındaki adaletsizliğinin düzeltilmesi talebiyle başlattığımız ve 9–13 Şubat tarihlerinde beş gün kokart takarak hayata geçirdiğimiz eylemlerimizin ikincisi olan basın açıklamamızı biz burada gerçekleştirirken ilçe toplum sağlığı merkezlerinde çalışan dostlarımız şuanda bulundukları iş yerlerinde aynı metni okuyarak bizimle aynı duyguları paylaştıklarını ifade ediyorlar.
Bizler eylemlerimize devam edeceğiz. Burada yaptığımız eylemleri ve basın açıklamalarını önce İl Sağlık Müdürlüğüne ardından da Sağlık Bakanlığına bir dosya şeklinde sunacağız ve gerekli mevzuat değişikliğini talep edeceğiz.
Yine SES''in 28 Şubat ve 1 Mart 2009 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek Merkez temsilciler kurulunda bu konu gündemleştirilecek ve diğer illerde bizimle aynı durumdaki arkadaşlarımızla ortak mücadele etmenin zemini aranacaktır.
Basın açıklamamız burada bitti ancak mücadelemiz devam edecek. Unutmayalım “Mücadele edenler her zaman kazanamazlar, ancak kazananlar sadece mücadele edenlerdir.”


Zeynel A. KAPLAN
SES MANİSA ŞUBE YÖNETİM KURULU ADINA
Şube Başkanı

Açıklamaya ilçe toplum sağlığı merkezleri destek mesajları ile katıldılar.

http://www.e-manisa.com/modules.php?name=News&file=article&sid=20432
http://www.kulahaber.net/haber.php?haber_id=594





Hiç yorum yok: