26 Aralık 2012 Çarşamba

KAHRAMAN MARAŞ KATLİAMINI KINIYORUZ.


                                   24/12/2012

      Maraş Katliamı’nda hayatını kaybedenleri 34. yıldönümünde  anmak için Maraş’a gidenler engellendi. Vali kenti abluka altına aldı, katliamı anmak isteyenlere jandarma ve polis saldırdı.

 

       Kendinden olmayana, farklı olana, “öteki” sayılana karşı tam bir tahammülsüzlük ve yok etme histerileriyle dolu olan bu ırkçı/gerici oluşumları kınıyoruz.

 

        Geçmişte yaşanan acılar kapatılarak, unutturmaya çalışılarak ve insanlık suçlarının protesto edilmesi engellenerek “toplumsal barış” asla sağlanamaz!

 

       Geçmişe dönük hafızalarımızı bir yoklarsak: Türkiye siyasi tarihi kitlesel kıyım ve katliamlarla doludur.19–25 Aralık 1978 yılında Kahramanmaraş’ta yaşananlar, tıpkı Çorum’da, Sivas’ta, Malatya’da devlet destekli ırkçı/gerici saldırılar ve bizzat “devlet” tarafından yönlendirilen 1 Mayıs 77 Taksim,  Gazi ve Ümraniye mahalleleri ve son olarak da Roboski’de yaşananlar gibi, yakın tarihimizin en korkunç katliamlarından biridir.

 

       Mezhep ayrılığı körüklenerek başlatılan ve günlerce süren Maraş Katliamı’nda ‘resmi’ rakamlara göre 111 kişi hayatını kaybetmiştir. Binlerce kişi yaralanmış, yüzlerce ev ve işyeri yakılmıştır. Katliamı protesto edip ölenleri anmak için Maraş’a gitmek isteyen Alevi örgütleri bir kez daha Valilik engeline takılmıştır.

       10 yıldır iktidarda olan AKP,  darbelerle ve katliamlarla yüzleşeceğini iddia ettiğini söyledi. AKP Hükümeti katliamlarla yüzleşmeyip, teokratik ve sivil bir diktatörlükle ülkeyi yönetmektedir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

       Maraş Katliamı’nda hayatını kaybedenleri anmak için katliamın yıldönümünde Maraş’a gidenler engellendi. Vali kenti abluka altına aldı, katliamı anmak isteyenlere jandarma ve polis saldırdı. Bu, bu seneye özgü değildir. Geçen sene de anmaya katılan eylemcilere saldırılmıştı. Narlı’da yolları kesilen eylemciler Maraş’a yürümek istemiş polis ve jandarma eylemcilere saldırmıştı.

 

       Bugün bu katliamların ardındaki gerçekler ortaya çıkartılmadığı gibi, kimisinde hiçbir soruşturma ve yargılama yapılmamış, diğerlerinde de göstermelik yapılan yargılamalar sonucunda yine göstermelik hapis cezalarının ardından “sanıklar” ya afla serbest bırakılmışlar ya da davalar zamanaşımına uğratılmıştır.

 

       Demokratik Bir Türkiye İçin Katliamlarla Yüzleşilmeli, Maraş Dosyası Yeniden Açılarak Gerçek Sorumlular Yargılanmalıdır!

 

       Geçmişte yaşanan acılar kapatılarak, unutturmaya çalışılarak ve insanlık suçlarının protesto edilmesi engellenerek “toplumsal barış” sağlanamaz!

 

        Yapılan bu katliamlar, gelişen toplumsal muhalefetin engellenmesine yönelik olarak planlandığı kadar, Maraş Katliamı hâlâ toplumun vicdanında kanayan bir yara olarak duruyor! Geçmişte yaşanan acılar kapatılarak, unutturmaya çalışılarak veya insanlık suçlarının protesto edilmesi engellenerek “toplumsal barış” sağlanamaz!

 

        Maraş Katliamı’nda somutlanan insanlık suçunu protesto etmek için Kahramanmaraş’ta düzenlenen etkinliğin bu yıl da yasaklanmasını protesto ediyor, mitingin yapılmasına engel olunmasını reddediyor ve kınıyoruz.

 

Remzi ŞİRİN

 

MANİSA KESK YÜRÜTME KURULU ADINA

Hiç yorum yok: