4 Aralık 2012 Salı

SES CEOLARI İZLİYOR.


                                          BASINA VE KAMUOYUNA

 

Türkiye’de sağlık alanında gerek sağlık çalışanlarını gerekse sağlık hizmeti alan bireyleri  derinden etkileyecek dönüşümler yaşanmaktadır.  Sağlık alanında yaşanan bu dönüşüm kamu hastaneler birliğine geçişle birlikte çalışanlar nezdinde kaygı uyandıran bir noktaya gelmiştir. Hastanelerin yönetim organlarında yaşanan değişime bağlı olarak hastaneler birer işletmeye dönüşürken, işletimin nasıl olacağı, nasıl kar sağlayacağı konusu bir çok soru işaretini de beraberinde getirmektedir.

Öte yandan hastanelerde yaşanan sorunlar, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını zorlaştıran uygulamalarla birleşince durum acil müdahale edilmesi gereken bir noktaya gelmiştir. SES Manisa Şube olarak bizde daha önce birçok hastane ve iş yerlerinde yaptığımız gibi gerek üyelerimizin gerekse diğer sağlık çalışanlarının sorunlarını tespit etme yönünde bir çalışma başlattık.

İlk olarak Manisa Ruh sağlığı ve hastalıkları hastanesinde sorunları tespit için çalışma yaptık. Yaptığımız bu çalışmada gerek üyelerimizi gerekse üyemiz olmayan hemşire, doktor, personel, sağlık memuru ve taşeron çalışan işçilerle birlikte sağlığın bir ekip hizmeti olduğu bilinciyle tüm çalışanları kapsamaya çalıştık. Onların yaşadığı sorunları kendi ağızlarından dinleyip notlar aldık. Çözüm önerilerini birleştirdik. Ve yaptığımız bu çalışmanın sonunda hastane çalışanlarının sorunlarını ve bu sorunlara çözüm önerilerimizden oluşan beş sayfalık bir rapor hazırladık.

Raporda: Acil olarak öncelikli konulardan sırasıyla,  

-Kamu hastaneler birliğinin oluşması ve sonrasında hastanelerin işletmeye dönüşmesiyle hastaların birer müşteri bizlerinde sözleşmeli olma durumları söz konusu iken, sağlık çalışanlarının bu durumdan nasıl etkileneceklerine dair duyulan kaygı ve belirsizlikleri

- Nöbet paralarının ödenmeme kararının çalışma sisteminde ve nitelikli sağlık hizmeti sunumunda yarattığı problemleri

- yıllardır mücadele edilerek kazanılmış olan 8 saatlik çalışma mesaisinin  öğle saati uygulamasıyla fiili olarak 9 saate çıkarılmasından dolayı duyulan rahatsızlığı

-kamu Hastane Birliklerine geçildikten sonra sözleşmeli olan kimi idarecilerin çalışanlara karşı davranışlarında saygı çerçevesinde kabul edilemeyecek tavırlarını ve yıllardır fedakarlıklarla çalışan sağlık personeline hürmetsiz davranışlar sergiledikleri, nöbet ve hfta sonu baskın tarzında yapılan denetlemelerin çözüm odaklı değilde mevcut sorunların çalışanlara  fatura edilir tarzda ki olumsuz tutum ve söylemlerin çalışanlarda yarattığı olumsuzlukları,

-Ayrıca  Uzman hekimlerin, servislerde çalışan sağlık emekçilerinin, servislerdeki çalışma koşullarının, kullanılan malzeme kalitesinden doğan sorunların , fiziki koşullardan kaynaklı sınırlılıkların ve hastaların insan onuruna yakışır bir sağlık hizmeti alma isteğinin

- taşeron çalışanlarının sorunlarının da yer aldığı kapsamlı bir rapor hazırlanmıştır.

SES Manisa Yönetim kurulu olarak Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Yönetici olarak sözleşmeli olarak çalışan Ahmet Ayer’le görüşülerek hazırlanan bu rapor sunulmuştur. Ayer raporda sunulan kimi sorunlarla ilgili acil çözüm getireceklerini bazı konularda ise zamana ihtiyaç olduğunu ifade ederek iki saate yakın görüşme gerçekleşmiştir..

Bizlerde  daha sonra tüm sağlık çalışanlarıyla toplantı organize ederek hazırlanan raporu ve Hastane başhekimi ile yapılan görüşme ve sonuçlarını paylaştık.

Buradan sizler aracılığıyla da Kamu Hastane Birlikleri sürecinde sağlıkta yaşanacak  yıkımları ve alandaki tüm sorunların takipçisi olduğumuzu vurgulamak isteriz. Hem hazırladığımız raporun arkasında duracağımızı buradan bir kez daha ifade ederek halkımızın ve bizlerin ‘sağlık hakkımız’ için mücadele ederken,hastane yönetiminin bu konuda atacakları adımların takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz.

 SES olarak her zaman sağlık emekçilerinin sesi olmayı ısrarla sürdüreceğimiz gibi, mücadele dinamiği olmaya devam edeceğiz.Sağlıktaki ticaretin ölüm getireceğini bildiğimizden, sağlığın nitelikli, ulaşılabilir, eşit ve parasız ve kamu eliyle verilmesi gerekliliğiyle, iş güvencemizde de ısrarımız devam edecektir.

 

                                                                    SES  Manisa Şube Yönetimi Adına

                                                                                    Ayça Ramazan
                                                                              Ruh Sağlığı Hastanesi
                                                                               CEO ları izleme komisyonu

 

 

 

Hiç yorum yok: