17 Aralık 2012 Pazartesi

SAĞLIK NET İKİ SİSTEMİNE KARŞIYIZ


BASINA VE KAMUOYUNA 

Sağlık Bakanlığı’nın talimatı üzerine İl Sağlık Müdürlükleri, gönderdikleri yazılarda bütün muayehanelerden, özel sağlık kuruluşlarından, hastaların kişisel sağlık bilgilerini istemektedir. Söz konusu yazılarda 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren  özel sağlık kuruluşları tarafından Sağlık Net 2 sistemine veri gönderiminin zorunlu olacağı, USVS 2.0 kapsamında yer alan verileri sisteme göndermek için bütünleşmiş yazılım temin etmeleri gerektiği bildirilmektedir.

Gönderilmesi istenen bilgiler içinde;  bütün kimlik, adres, iletişim bilgileri, hamilelik testleri, sağlık geçmişi, özürlülük durumu, medeni hal, alkol-madde-sigara kullanımı, iş, meslek, öğrenim durumu, gelir durumu, hastalık şikâyetleri, hastanın öyküsü(anemnezi), bütün tetkik sonuçları, tetkik istenen kurumlar,15–49 Yaş arası kadınların, doğum, düşük türü ve sayıları, kadın sağlığı İşlemleri, kullanılan aile planlaması yöntemi, gebelik tespiti sonuçları, son adet tarihi, babanın kan grubu, gebe olduğu tespit edilmiş olsun ya da olmasın, doğum ya da düşükle sonuçlanan tüm gebelikler, ağız ve diş sağlığı ile ilgili tüm koruyucu hekimlik, teşhis ve tedavi işlemleri ve daha pek çok bilgi yer almaktadır.

Bakanlık bu uygulamada, Hastaların rızasını almaksızın, kişisel sağlık bilgilerinin otomatik olarak toplanıp işlenmesinin özel hayatın gizliliğine, hekimlerin sır saklama yükümlülüğüne, hastaların mahremiyet hakkına aykırıdır. Bunun hastaların fişlenmesine yönelik bir uygulama olduğunu düşünen bizler, Bu uygulamanın Anayasada var olan “Yuttaşların Kişisel Bilgilerinin Gizliliği, En Temel Haklarıdır, Onlardan İzinsiz Bilgi Toplanamaz, Depolanamaz”hakkına aykırı olduğunu bilmekteyiz.

İmza attığımız uluslararası sözleşmelerde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkeme kararlarına göre kişisel bilgiler olarak tıbbi bilgi ve verilerin tıbbi isimler dışında, başka kurum yada kişilerce toplanması, kullanılması özel yaşam gizliliğinin, kişisel hakların açıkça ihlal edilmesi suçtur. Ayrıca bu alanda bu bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi halinde ciddi mağduriyetler yaşanacaktır. Siber saldırıların arttığı günümüzde bu tür istatistik çalışmaları sonrası elde edilen verilerin özel ilaç  firmaları, uluslar arası organ mafyaları, sigorta şirketleri gibi yapılar için hazine değerinde olduğu unutulmamalıdır. Korsan saldırılar sonrası depolanan bu bilgilerin ele geçirilmesi durumunda hem hasta mahremiyeti hem de kişisel hakların ihlal edileceği açıktır.

        Sağlığın hak olmaktan çıkarıldığı ve sağlık hizmetlerinin hızla piyasalaştırılmaya çalışıldığı bu dönemde kamu eli ile verilecek sağlıktan sorumlu olan Sağlık Bakanlığının bu ödevlerini unutup özel hayatlarımızı ifşasına sebep olabilecek bu çalışmaları durdurmasını talep ediyoruz. Başta Sağlık Net 2 sistemini çalıştırmaya zorunlu kalacak olan biz Sağlık emekçileri olmak üzere tüm emekçileri ve hizmet alan tüm halkı bu sisteme karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

                                                       SES MANİSA  YÖNETİM KURULU    
 
                                                                                               

    

 

Hiç yorum yok: