14 Mayıs 2013 Salı

EBELER VE HEMŞİRELER HAFTASI KUTLU OLSUN



Sevgili ebe ve hemşire arkadaşlar. Mesleğimizle ilgili,tarihin en eski ve  kutsal mesleklerindendir  diye başlayan çok nutuk duymuşuzdur. Bu nutuklar bizi mesleğimizin ilk yıllarında etkilemiş olsada  AKP nin sağlıkta dönüşüm bizim ise sağlıkta yıkım dediğimiz sistem ne kutsal nede eski meslek diye bir tanım bırakmamıştır.
                                                      
Sağlıkta dönüşüm programı, ebe ve hemşirelere meslek tanımları dışında pek çok angarya yüklemiş,yardımcı sağlık personeli ve  sağlık elemanı gibi terimlerle meslek onurumuz hiçe sayılmış,görev yetki ve sorumluluklarımız belirsizleştirilmiştir.bu da yetmezmiş gibi AKP hükümeti şimdilerde fen eğitimi almış kişileri hemşire yapma planlarıyla mesleğimizi ucuzlatmaya ve itibarsızlaştırmaya çalışmaktadır. oysa sağlık sistemi içinde en temel görevi üstlenen ebe ve hemşirelerdir

Esnek ve kuralsız çalıştırılmak,yetkililerin nerede boşluk varsa orada görevlendirdikleri hemşirenin ebe ebenin hemşire olarak çalıştırıldığı bir konumdalar.bir yandan toplumsal yaşamın dayatmalarıyla baş etmeye çalışırken,öte yandan mesleki kimliksizliğin neden olduğu çelişkinin öznesi halindeler.

Bizler iş güvenceli ve gelecek kaygısı  duymadan hizmet vermeye çalışırken 663 sayılı khk içinde içinde çıkarılan khb ile hastanelerin özelleştirilmesi sürecinde  tüm sağlık çalışanları gibi biz ebe ve hemşireler de pdc fazlalığı bahanesiyle mağdur edilmek istemiyoruz.

Sayın başbakan herkese üç çocuk yapma talimatı verirken aylık 850 tl ücretle çalışan vekil ebe ve hemşirelerin anne olabileceğini yada işsizlik içinde kıvranan atanamayan yüzlerce hemşire ve  ebe yi düşünmüşmüdür. Ayrıca çalışılan kurumlarda kreş olmaması nedeniyle çocuklarıyla ilgilenmekte sıkıntı yaşadıklarından  haberdarmıdır bilinmez ama  bilinen bir şey var ki oda hemşire ve ebelerin tükenmişlik sendromu içinde olduklarıdır.

Ebe ve hemşirelerin çoğu kadın olmaktan kaynaklı olarak cinsiyet ayrımcılığı ve tacizle karşı karşıyadır.sağlıktaki piyasalaşmanın yarattığı öfke ayrıca yetkililerin ve sağlık bakanının kışkırtıcı üslupları nedeniyle de hasta ve hasta yakınlarının saldırı ve şiddetine en çok maruz kalan ebe ve hemşirelerdir.

Herkese sağlık güvenli gelecek diyen Sendikamız SES yıllardır emeğimizle kazandığımız iş güvencemizin önemini savunmakta ve vurgulamaktadır. Bizler alın terimizle geçinen onurumuzla mesleğimizi yapmak isteyen emekçiler olarak başta i ş güvencesi olmak üzere tüm haklarımız için yılmadan mücadele etmeye kararlıyız. O sebeple diyoruz ki sağlıklı toplum koruyucu sağlık hizmetiyle başlar ve yine diyoruz ki sağlık eşit ulaşılabilir nitelikli ve ücretsiz olursa anlamlı olur.

Kutsal meslek özverili meslek köklü meslek gibi nutuklar değil hak ettiğimiz gibi insanca bir yaşam ve çalışma koşulları istiyoruz bunun için:
 _ sağlığın ağır ve tehlikeli iş kapsamına alınmasını
_  tüm sağlık çalışanların fiili hizmet zammı kapsamına dahil edilmesini ve erken emeklilik hakkı verilmesini
_ kadrolu güvenceli çalışma biçimini
_ nöbetli kurumlarda 24 saat hizmet veren kreş ve bakımevi açılmasını
_ sağlıkta dönüşüm programından vaz geçilmesini
_ 4_B ,4C, taşeron ve sözleşmeli çalışan ebe ve hemşirelerin kadroya alınmasını
Talep ediyoruz.

Sevgili ebe ve hemşire arkadaşlar:

Sustukça korktukça yandaş ve etkisiz sendikalara üye oldukça geleceğimizin kararacağı açıktır. eşit, özgür, aydınlık yarınlar için ve gelecek güzel günlere olan inancımızla sizleri azimle cesaretle ve el ele mücadele etmeye davet ediyoruz.

Sağlıkta yaşanan bu yıkım yasalarını örgütlü mücadelemizle ortadan kaldıracağımıza olan inancımızla ebeler ve hemşireler haftanızı kutluyoruz.

Yaşasın örgütlü mücadelemiz.
                                                                   
                                                            SES MANİSA KADIN KOMİSYONU ADINA
        
                                                          Ayça RAMAZAN
                                                         SES MANİSA KADIN SEKRETERİ



Hiç yorum yok: