24 Mayıs 2013 Cuma

HAVA İŞ SENDİKASININ DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ.


Türk İş’e bağlı Hava-İş sendikası ile  THY yönetimi arasındaki toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine hava yolu emekçilerinin grevi bugün başlamıştır.  Sadece kendilerine dayatılan ağır çalışma koşullarının değil yolcuların can güvenliğini tehlikeye sokan koşulların da düzeltilmesi talebiyle  greve çıkan Hava-İş üyesi emekçilerin mücadelesini selamlıyoruz.

Öte yandan Hava İş üyelerinin bugün başlattığı greve karşı THY yönetimi ve AKP iktidarınca sergilenen tutum ibret vericidir. THY yönetimi "havada grev yok, grev kırıldı" tarzı haberlerle greve çıkan emekçilerin moralini bozmayı ve greve katılımı etkilemeye çalışmaktadır. Hava emekçilerine karşı THY yönetimi ile kol kola olduğunu daha önce defalarca kamuoyuna ilan AKP hükümetinin emek düşmanı yasakçı anlayışını da grevin ilk gününde gözler önüne serilmiştir. Greve çıkanlara gözdağı vermek için, “Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı” olduğu iddia edilen THY hava limanlarına” polis yığınağı yapılmıştır. 

Tüm bu baskıların hedefinin tüm emekçiler gibi THY emekçilerini de taşeronlaştırmaya sendikasız, sigortasız, düşük ücretle uzun çalışmaya razı etmek olduğu bilinmektedir. THY’yi “dünya markası haline getirmekle” övünenler az çalışana çok iş yaptırarak karına kar katmanın peşindedir. 

THY’de daha birkaç yıl önce 70 uçak için 12 bin 600 personel istihdam edilirken bugün 217’ye çıkan uçak sayısına karşılık 13 bin 600 personel istihdam edilmesi hava yolu emekçilerinin üzerindeki ağır çalışma koşullarının vardığı boyutları göstermesi açısından çarpıcıdır. 9 milyondan 35 milyona çıkan yolcuya karşı personel sayısındaki artış sadece bin kişidir. Personel sayısında yaşanan sorun yetmiyormuş gibi Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (USHÖ) kuralları da açıkça ihlal edilmektedir. USHÖ kurallarına göre 12 saat uçuş yapan bir personelin 12 saat dinlenmesi gerekirken THY emekçilerine 16 saat çalışmaya karşılık 9 saatlik dinlenme süresi dayatılmaktadır. Böylece sadece çalışanların sağlığı değil yolcuların can güvenliği de tehlikeye atılmaktadır. Diğer taraftan, geçtiğimiz yıl işine son verdiği 305 emekçinin işe iadesine hükmeden mahkeme kararlarını, Yargıtay onamalarını görmezden gelen THY yönetimi hukuk tanımazlığını sürdürmektedir. 

KESK olarak, Hava –İş üyelerinin onurlu mücadelesini destekliyor,  THY yönetimini ve AKP iktidarını grev hakkını kullanmak isteyenler üzerinde yarattığı baskılara derhal son vermeye davet ediyoruz. Bugün övünülen THY emekçilerin yıllardır fedakârca çalışmalarının eseridir.  AKP ve THY yönetimi, emekçilerin yüzlerce yıllık mücadelesinin sonucunda tırnakları ile kazıyarak elde ettiği haklara göz dikmeye, grev kırıcılığı yaparak emek düşmanlığına devam ettikleri sürece içine girdikleri türbülanstan kurtulamayacaklarını bilmelidir.

                                                                                                       SES  Manisa Yönetim  Kurulu

 

 

 

Hiç yorum yok: